SPORTFOTOGRAFIE

By in
231
HAAN LOGO 2023 ORANJEHAAN LOGO 2023 ORANJE
HAAN LOGO 2023 BLAUWHAAN LOGO 2023 BLAUW
HAAN LOGO 2023 GRIJSHAAN LOGO 2023 GRIJS

|DE BESTE INSTELLINGEN VOOR SPORTFOTOGRAFIE

Welke ISO of sluitertijd heb ik nodig..

Nikon D800e

 

Bij sportfotografie is het belangrijk om het juiste moment vast te leggen. Dat is bij sportfotografie natuurlijk wel een uitdaging, want je wil dat de foto ook scherp is. Ik ga je in dit blog een aantal tips geven die je zullen helpen bij sportfotografie.

Sluitertijd

Bij sportfotografie is de sluitertijd erg belangrijk. Bij sport zijn de bewegingen vaak snel, waardoor je een snelle sluitertijd moet gebruiken om de beweging te kunnen bevriezen, zodat de foto scherp is.
Gebruik een sluitertijd tussen de 1/500 s en 1/2000 s. Hoe sneller je onderwerp beweegt, hoe sneller je sluitertijd zou moeten zijn.

ISO

Doordat bij sportfotografie de sluitertijd vaak snel moet zijn, zul je ISO soms ook hoger in moeten gaan stellen. Daar ontkom je niet aan. Vooral bij indoorsporten zal de ISO snel omhoog moeten. Ruis is in de nabewerking met bijvoorbeeld Luminar of Lightroom nog wel iets te verbeteren, maar niet oneindig. De bewerkingen gaan uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van je foto.

Diafragma

Het diafragma-getal geeft aan hoe groot de lensopening is. Hoe kleiner het diafragma-getal is, hoe groter de opening is en hoe minder de scherptediepte is. Bij een indoorwedstrijd is bijvoorbeeld een grote opening van f/4.0 nodig. Je bepaalt het diafragma aan de hand van de sluitertijd en ISO. Je hebt een korte sluitertijd nodig om het actiemoment goed vast te kunnen leggen. Het licht heeft daardoor minder tijd om op de sensor terecht te komen. Om toch voldoende licht te vangen, gebruik je een groot diafragma, zoals f/2.8.

Autofocus

Stel de AF-bediening van de camera in op continu scherpstellen (AI Servo of Continue servo-AF). De camera stelt continu scherp op een bewegend onderwerp. Bij sportfotografie is het onderwerp namelijk constant in beweging. Op die manier hoef je je camera niet steeds opnieuw te laten focussen. Met de manual focus op je camera red je het vaak niet bij sportfotografie. Een goede autofocus is noodzakelijk om snel scherp te stellen. Bij sporten waarbij de richting en de afstand tussen jou en het onderwerp constant verandert, is het een handige tool. Met deze focus blijft je camera, ook na het indrukken van de sluiter, steeds scherpstellen.

Gebruik ook één scherpstelpunt in plaats van dat alle scherpstelpunten in werking zijn. Dit voorkomt dat je camera per ongeluk scherpstelt op bijvoorbeeld de verkeerde voetballer.

Burst modus

Bij sportfotografie is het handig om de camera op de burst-mode in te stellen. Met de burst-mode kun je heel snel foto’s achter elkaar maken, zo snel als je camera het toelaat. Doordat je met deze instelling meerdere foto’s achter elkaar kunt maken, is de kans groter dat je precies het hoogtepunt op de foto hebt staan.

Het is wel belangrijk dat je een snelle geheugenkaart gebruikt. Bij een trage geheugenkaart kan het voorkomen dat je buffer snel vol raakt. De camera moet namelijk ook alle gemaakte foto’s verwerken. Je kunt dus het beste een snelle geheugenkaart gebruiken van minimaal 95MB/s. Is je geheugenkaart te traag, dan moet je steeds wachten totdat je camera klaar is met het overschrijven van de data uit de buffer naar de geheugenkaart. Op dat moment zou je zomaar een mooie actie kunnen missen

 

One Comment
  1. Creativity is the new black. Again. While some research insists you can’t be creative if you don’t have a particular cluster of genes and characteristics of brains, others believe it’s possible to unlock and develop creativity.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *